Velg side:

Lyngshestlandet eies og drives av Birgit Dorothea Nielsen og Geirmund Vik. Lyngshestlandet vil være igangsettere og bidragsytere i prosjekter for bevaring og utvikling av lyngshesten. Lyngshestlandet vil prioritere prosjekter med utgangspunkt i hesterasens geografiske, kulturelle og historiske tilknytning til Troms og spesielt Nord-Troms. Prosjektene må være i tråd med oppdatert kunnskap.

Lyngshestlandet kan også tilby kortere turer med lyngshest, gardsbesøk og enkelte aktiviteter med hesterasen, med utgangspunkt i garden vår Dalvesia i Nord-Troms. Der driver vi også et lite oppdrett under navnet Stall Reisa.


Folk på NRK 1 torsdag 12.september 2015

Programtittel: Lykken er en lyngshest

Lenke til programmet ligger her

Foto: Laila Lanes, NRK Troms

Nordnytt onsdag 11.09.2013 bra innslag om utfordringer for rasen. lenke ligger her

NRK har fulgt Geirmund og hans arbeid med hesterasen i et års tid. Her er resultatet.

Med i dokumentaren er også Saskia Gout fra Balsfjord med si hoppe Marte.

Her er forhåndsomtalen av programmet:

 

NRK1 torsdag 12. september kl 20.15 Folk: Lykken er en lyngshest

20.15

Norsk dokumentar. Gleden er stor for Birgit og Geirmund hver gang et føll kommer til verden. Det finnes ikke mange avkom av den vakre lyngshesten fra Nord-Norge, derfor gjelder det å sikre framtiden for rasen. På gården i Nordreisa møtes hopper og hingster til felles innsats.

 

Blir også sendt senere i natt kl. 05.10.

  [Omtale][Bilder][Omtale som tekst][Omtale som XML]

Hesten fra nord

http://nrk.no/contentfile/d2proxy/potdad2/bilder?d2_proxy_komponent=.v?id=195579

Lyngshesten, den robuste, lille hesten fra nord, sto i en periode i fare for å bli utryddet.  "Folk" møter vi to ildsjeler som jobber iherdig for å sikre framtiden for rasen.

Lyngshesten er også kjent under navnet nordlandshest, og er en av de tre norske hesteraser. Det finnes ikke mange avkom av den vakre lyngshesten i dag. Desto større er gleden for Birgit Nielsen og Geirmund Vik hver gang et føll kommer til verden. På gården i Nordreisa møtes hopper og hingster til felles innsats.

Kjærlighet ved første øyekast
Den første Geirmund Vik traff da han kom til Nord-Troms som ung veterinær, var ei lyngshoppe som bar navnet Mari. Han merket seg den smekre skikkelsen og ble snart kjent med en hest som var kjapp og sterk, med godt gemytt. Siden har Geirmund viet store deler av sitt virke til å ta vare på lyngshest-rasen.

Lever med hester
Nå er veterinæren pensjonist i Nordreisa. Sammen med kona Birgit Nielsen driver han en stall med et titalls hester.

I tillegg til å bli brukt til ridning, får hestene jobbe i vedskogen og foran plogen på gården. De brukes også til fjellturer med turister..

Hver sommer får avlshingstene besøk av hopper i innhegningen sin. Våren etter kommer det føll til verden, hvis alt går etter planen.

Den unge hestejenta Saskia Gout er en av dem som kommer til gårds med hoppen sin. Saskia ønsker seg et lyngshestføll, og ser med glede at hesten blir rundere og rundere vinteren etter.

Lyngshesten har stått i fare for å bli utryddet.   På slutten av 60-tallet var det helkrise for rasen, det var under 100 dyr igjen.  Det skyldtes både at traktoren overtok arbeidet på gårdene, og fordi islandshesten utkonkurrerte den som ridehest. Takket være ildsjeler som Birgit og Geirmund, er lyngshesten ikke lenger ansett som utdøende, selv om bestanden ikke er høy. Ennå finnes det folk som synes at lykken er en lyngshest.

Egenprodusert dokumentar  (NRK 2013)
Manus og regi: Laila Lanes
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Kontaktadresse for presse: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte publikumsservice, tlf 815 65 900

Når programmet er sendt kan du finne det igjen på nett-TV ved å følge denne lenka

 

 
 Geirmund Vik og Birgit D. Nielsen, Flatvoll, 9151 Storslett   Tlf. 777 65 504/918 91 578   post@lyngshestlandet.no
Webdesign: Bjerkli Bilde&Design  Nettløsning: Jørn Holm